Èxit online de la V Jornada de Fisioteràpia i TIC 2.0 del CFC

Publicada el 03/10/2016

La seu del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya va acollir aquest dissabte al matí la V Jornada de Fisioteràpia TIC i 2.0, amb la participació present de diversos ponents i l'emissió en streaming. La difusió de l'esdeveniment online i mitjançant les xarxes socials va fer que la jornada fos tendència a Twitter al llarg de tot el matí, amb més de 7 milions d'impressions (els impactes dels tuits).

La Jornada va començar a les 9 del matí amb unes paraules del degà del Col·legi, Manel Domingo, que va destacar la importància d'iniciatives com aquesta que, des de fa cinc anys, miren d'estar al corrent de les oportunitats que les TIC posen a disposició dels professionals de la salut. Segons Domingo, "les noves tecnologies de la informació i la comunicació i les xarxes socials han vingut per quedar-se entre nosaltres i per revolucionar la manera com ens comuniquem i ens informem com a ciutadans, però també com professionals del món de la salut".

Pel que fa a les diverses ponències (que van estar moderades pel tresorer del Col·legi, Ramon Aiguadé), Eduardo Fondevila va basar la seva intervenció en el dilema de "volar alt o volar baix". Segons les seves pròpies paraules: "Volar massa alt o volar massa baix. Heus aquí el dilema final a què s'enfronta en última instància el fisioterapeuta a l'hora d'afrontar un problema complex relacionat amb la salut i malaltia dels pacients. Volar alt, buscar teories o marcs totals de la salut i la malaltia. Volar baix, buscar remeis simptomàtics per a les diferents afliccions orgàniques de l'ésser humà".

La segona ponència del programa va anar a càrrec de Jorge Álvarez, que es va marcar com a objectiu "regirar una mica tot allò que sabem sobre obtenció de dades clíniques i evidència disponible al servei de del nostre raonament en clínica", partint de la base que "la nostra pràctica en clínica ha d'establir objectius terapèutics basats en dades clíniques que tinguin el seu suport en la millor evidència disponible, respectant sempre les preferències del pacient".

La intervenció d'Irene García es va centrar en l'atenció a la gent gran, plantejant diverses preguntes: "Sabem relacionar-nos, els fisioterapeutes, amb les persones grans que requereixen tractament? I amb el seu entorn? Podria influenciar en això les nostres expectatives com a fisioterapeuta abans d'iniciar inclús la universitat?". García va posar damunt la taula dades com ara que "els majors de 65 anys han multiplicat per quatre la seva presència a internet en només 7 anys".

Pel que fa a la ponència del madrileny Raúl Ferrer, va estar centrada en "l'ús o abús d'aquestes eines tecnològiques", des d'una perspectiva reflexiva i crítica sobre la integració de nous elements en l'àmbit de la formació i la recerca en Fisioteràpia. Segons Ferrer, "si bé ja no és necessari donar a conèixer simplement l'existència d'aquestes eines, és convenient donar pautes i exemples d'ús aplicats en aquests àmbits de la Fisioteràpia en la qual encara queda molt per descobrir i integrar".

Pel que fa a la ponència de Juan Antonio González, va consistir en l'exposició de l'experiència en l'ús de Twitter i blog en l'àmbit del Pràcticum de Fisioteràpia, instruments docents àmpliament utilitzats, però que tenen menys presència en el seu ús en l'entorn de l'educació clínica o pràctiques externes. Igualment, va exposar una experiència nova: el primer curs massiu en línia (MOOC) en Fisioteràpia.

L'última de les ponències va anar a càrrec de Miguel López Pareja, que va destacar les oportunitats i riscos que tenen les TIC i el 2.0 per al món de la salut. "És obvi que a internet hi ha una gran quantitat d'informació, la qual cosa és un avantatge com a font d'aprenentatge, divulgació i com a forma de compartir coneixement, però hi ha el problema que la sobrecàrrega d'informació afegit al fet que no totes les persones tenen competències en la recerca i classificació d'informació, pot generar que s'accedeixi a informació errònia, desfasada o de baixa qualitat", va reflexionar.

Podeu veure imatges de la Jornada aquí.

Àrea de Comunicació i Relacions Institucionals
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio

Esta web utiliza 'cookies' para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Al seguir navegando aceptas nuestra política de cookies.×