Èxit de la Jornada de Geriatria de divendres a Barcelona
Publicada el 25/04/2016
La VI Jornada d'Abordatge Pràctic de Fisioteràpia en Geriatria –celebrada divendres passat al CCIB de Barcelona– va convocar 250 fisioterapeutes d'arreu de Catalunya, disposats a seguir amb atenció les ponències desenvolupades al llarg del matí i a participar en les masterclass programades a la tarda. Les ponències, que van despertar un gran interès, sense excepcions, van anar a càrrec de Jordi Muñoz, Luis Soto, Sandra Sancho, Jordi Pujol, Carles Salvadó i Juan Anaya.
En l'acte inaugural, el degà del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, Manel Domingo, va destacar la importància de la Fisioteràpia en geriatria, tot lamentant la poca atenció i inversió que li destina el sistema sanitari. En opinió de Domingo, "la Fisioteràpia en geriatria és una de les àrees més complexes que existeix i mereixeria un reconeixement més important".
Pel que fa a les ponències, la primera va anar a càrrec de l'advocat Jordi Muñoz, especialista en els maltractaments a la gent gran. Muñoz (que és el president de l'Associació per a la investigació del maltractament a les persones grans) va destacar el paper important que els fisioterapeutes poden tenir a l'hora de detectar aquesta mena de violència que, de vegades, és física però que, en d'altres casos, és social, psicològica o emocional. La seva intervenció va servir per informar els presents sobre què han de fer els professionals en detectar un maltractament, com han de reaccionar, amb qui s'han de coordinar i on cal fixar els límits de la intervenció.
Respecte a la intervenció de Carles Salvadó i Jordi Pujol, es va centrar en el "Procés comunicatiu amb la persona amb demència". En aquest sentit, tots dos fisioterapeutes van destacar la importància que tenen "les habilitats comunicatives dels professionals per identificar les necessitats reals de la persona, cosa que ens permetrà sentir-la, reconèixer-la i ajudar-la en aquest procés d'interacció comunicatiu".
En la seva ponència, el fisioterapeuta Luis Soto va parlar de "La dorsiflexió plantar com a valor de predicció en el risc de caiguda en les persones més grans de 65 anys institucionalitzades". La seva intervenció es va centrar en la hipòtesi que "un dèficit de dorsiflexió plantar podria ser predictiu del risc de caiguda i, en conseqüència, la seva avaluació podria demostrar que, a menor dorsiflexió plantar, major risc de caiguda".
"La incontinència urinària en geriatria" va ser el títol de la ponència que va desenvolupar la fisioterapeuta Sandra Sancho, especialitzada en uroginecologia i coloproctologia. Sancho va posar l'accent en el paper del fisioterapeuta geriàtric en quant a criteris d'inclusió, tractaments i teràpies grupals, i va posar damunt la taula assumptes com ara els horaris de micció, els protocols de bolquers, la ingesta líquida, la prescripció de fàrmacs, l'estrenyiment i les postures defecatòries, entres d'altres assumptes.
L'última jornada del matí va anar a càrrec de Juan Anaya, que va parlar de la "Dinàmica de sistemes i dignitat funcional: enfocament ecològic de la neurofisioteràpia en geriatria". La seva intervenció va consistir a aprofundir en les teories de Diversitat i Dignitat Funcional i la seva aplicació en l'avaluació i tractament de persones amb patologia neurològica a partir de la maduresa.
Un cop acabades les ponències programades i ja en horari de tarda, es van desenvolupar les masterclass previstes, a les quals hi van assistir la gran majoria dels inscrits a la Jornada. Les masterclass van anar a càrrec dels fisioterapeutes que van participar en les conferències del matí.
Àrea de Comunicació i Relacions Institucionals
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio