Sabates amb rodetes?

Publicada el 06/04/2016

Arran de les últimes investigacions publicades al voltant dels efectes adversos derivats de l'ús de sabates amb rodetes per part dels infants i atenent a l'interès mostrat pels mitjans de comunicació, la Comissió de Fisioteràpia Neuromusculosquelètica del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya vol fer pública la seva opinió al respecte.

Arran de les últimes investigacions publicades al voltant dels efectes adversos derivats de l'ús de sabates amb rodetes per infants, el CFC ha volgut deixar ben clara la seva opinió al respecte. La voluntat del CFC és evitar l'alarmisme i la sobrepreocupació de les famílies tot aprofitant l'ocasió per fer pedagogia i prevenció. L'efecte mecànic que té aquest tipus de calçat amb rodetes en el peu dels nens seria similar als efectes que tindria el tacó en el peu adult. De la mateixa manera que els fisioterapeutes aconsellem a la població general no fer un sobreús de les sabates amb tacó, també creiem convenient dosificar l'ús de les sabates amb rodetes en població infantil i juvenil, més encara si tenim en compte que estan en plena fase de creixement.

Pensem que és important incidir en l'educació, especialment en els pares, atès que són ells els que en última instància tenen l'última paraula per decidir si els seus fills i filles han de portar o no aquest tipus de calçat a l'escola. Els pares fonamentalment han de saber dues coses. La primera, nosaltres entenem que estem parlant més aviat d'una joguina que no pas d'un calçat, per tant, de la mateixa manera que no portem patins en línia per estar per casa o a l'oficina, també recomanem que els nens i nenes no portin aquest calçat a l'escola. En segon lloc, els riscos per a la salut dels infants estan relacionats amb les caigudes i traumatismes directes (especialment si es fan servir en espais interiors on hi ha mobiliari) i a mig/llarg termini serien derivats del mal ús, abús i sobreús d'aquest calçat. Aquests problemes estarien relacionats principalment amb dolors a la zona dels metatarsos, dolors al taló o problemes musculars o tendinosos de la part posterior del panxell pel fet de mantenir aquesta musculatura en posició massa escurçada. Per aquest motiu aconsellem no utilitzar les sabates amb rodetes com a calçat de diari evitant així que els nens i nens les portin moltes hores al dia. Seria convenient fer-ne un ús lúdic, puntual, relacionat amb activitats d'oci o esbarjo a l'exterior, per exemple durant el cap de setmana. Utilitzant el calçat amb rodetes d'aquesta forma, entenem que evitem el risc de què els infants puguin tenir problemes de salut a la llarga.

Comissió de Fisioteràpia Neuromusculosquelètica

Àrea de Comunicació i Relacions Institucionals
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio