La importància dels canvis posturals en pacients enllitats, vídeo-consell del mes d'abril

Publicada el 27/04/2017

En el marc de la campanya '12 mesos, 12 consells de salut', hem decidit orientar el nostre vídeo-consell del mes d'abril als cuidadors no professionals que s'encarreguen de les cures domiciliàries de persones enllitades, indicant una sèrie de tècniques i recomanacions força senzilles que els facilitaran l'execució d'una pràctica indispensable en aquests casos: els canvis posturals dels malalts.

A l'hora de moure el pacient és convenient tenir en compte una sèrie de pautes biomecàniques: mantenir l'esquena recta, flexionar les cames a l'hora d'executar la maniobra, aproximar el cos a la persona a la qual s'està ajudant, garantir la seguretat de l'adherència així com ampliar la base de suport del cuidador.

Una de les primeres pautes que cal seguir és garantir una certa regularitat en aquests canvis posturals. La recomanació dels col·legis de fisioterapeutes és la de moure als pacients amb un interval no superior a dues hores per evitar l'aparició d'úlceres per pressió o escares. L'ús de matalassos especials antiescares també evita l'aparició d'aquestes úlceres, ja que redistribueixen la pressió per tota la superfície corporal i l'estructura òssia.

També és important cuidar l'alimentació del pacient i la seva  higiene, amb especial atenció a mantenir seques les zones de pell més delicades i aconseguir una adequada hidratació de la pell amb la utilització de cremes especials.

Àrea de Comunicació i Relacions Institucionals
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio