Èxit de convocatòria i participació a la VII Jornada de Fisioteràpia en Geriatria
Publicada el 03/04/2017
Més de 300 fisioterapeutes van participar dissabte a la VII Jornada d'Abordatge pràctic de Fisioteràpia en Geriatria que, organitzada pel Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya (CFC), va celebrar-se al Centre de Convencions Internacional de Barcelona. La necessitat de fomentar la col·laboració interdisciplinària a l'hora d'atendre els pacients va ser l'element central de la Jornada, amb la participació, com a ponents, de fisioterapeutes, podòlegs, gerontòlegs, terapeutes ocupacionals i logopedes.
La inauguració de la Jornada, a partir de les 9 del matí, va comptar amb la presència de Pau Sánchez Ferrín, director del Pla Director Sociosanitari de la Direcció General de Planificació en Salut del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya; de Fidel Sust, president de la Societat Catalano-Balear de Fisioteràpia, i de Manel Domingo, degà del CFC.
En el seu torn de paraula, Pau Sánchez Ferrín, en nom del Departament de Salut de la Generalitat, va elogiar que la Jornada apostés pel treball interdisciplinari, en entendre que és un element clau en l'atenció al pacient en geriatria. El representant de la Generalitat també va destacar la importància del fisioterapeuta en l'atenció geriàtrica des de ja fa molts anys, alhora que va remarcar la necessitat de fer passes endavant en pro d'una millor qualitat assistencial.
Al llarg de la seva intervenció, Fidel Sust va fer una defensa ferma de les bondats de la interdisciplinarietat en el camp de la salut. Tot i confessar que la seva especialitat com a fisioterapeuta no és, en cap cas, la geriàtrica, Fidel Sust va voler incidir en la manera com les fronteres entre disciplines s'estan modificant: "fa pocs anys era difícil d'imaginar que hi hauria tanta gent gran que faria activitat física, i avui és cada dia més freqüent veure'n que fan esport de manera quotidiana".
Per la seva part, Manel Domingo va fer una reivindicació del prestigi de la Fisioteràpia geriàtrica, en entendre que "sovint hi ha qui pensa que fer atenció geriàtrica en Fisioteràpia és una tasca senzilla, però en cap cas és així". En conseqüència, Domingo va afirmar que "la geriatria no és un lloc de pas, necessitem gent potent dins l'àmbit i fer-nos visibles".
Pel que fa a les diferents ponències, la primera intervenció va correspondre a la prestigiosa gerontòloga Lourdes Bermejo, que va fer una defensa aferrissada de l'Atenció Centrada a la Persona (ACP) fins al punt de reclamar "una revolució cultural que ens porti a prestar un exercici professional més complex, més exigent i més responsable".
La segona ponència de la Jornada va anar a càrrec de la diplomada en Fisioteràpia i llicenciada en Psicologia Loel·la Martín Piccola, que va parlar de "la necessària comunicació" entre el neuropsicòleg i el fisioterapeuta dins de l'equip interdisciplinari a les residències de la tercera edat. En tercer lloc, va ser el torn del podòleg Joan Térmens, que va fer una aproximació podològica al peu en geriatria.
La Jornada va seguir desenvolupant-se al llarg del matí amb les intervencions de la logopeda Natàlia Talleda amb la ponència "Trastorns de la comunicació: Una visió pràctica" i de Diana de la Peña amb "La Basale Stimulation® com a element d'unió en l'equip interdisciplinari".
Al llarg de la tarda es van programar diverses masterclass a càrrec dels ponents, i la celebració d'una última ponència "Efecte d'un programa d'Intervenció Assistida amb Gossos en persones majors de 65 anys amb trastorns de l'aparell locomotor", a càrrec de Carles Casanova, Maylos Rodrigo i Belén Malla.
La cloenda de la Jornada va anar a càrrec, com és habitual, de Ramon Aiguadé, tresorer del CFC i vicepresident del Consejo General de Colegios de Fisioterapeutas. Aiguadé va destacar l'alt nivell exhibit pels ponents, alhora que va mostrar-se feliç per l'interès creixent que existeix al voltant de la Fisioteràpia geriàtrica, com ho va evidenciar l'elevada assistència i participació a la Jornada de dissabte passat.
Podeu veure imatges de la Jornada aquí
Àrea de Comunicació i Relacions Institucionals
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio